Hello!

Ma bucur ca esti aici, sper ca retetele mele sa fie o sursa de inspiratie pentru tine.

luni, 5 decembrie 2011

Curcan Festiv - Emilia - "Ziua Recunostintei"



De  Ziua Recunostintei americanii ii multumesc lui Dumnezeu si pamantului pentru bogatia recoltei de peste an. Specifica sarbatorii este cina festiva al carei meniu principal este curcanul la cuptor stropit cu sos de  merisoare si garnisit cu salate si cartofi ,iar la desert placinta cu dovleac. Friptura de curcan trebuie taiata de barbatul casei,capul familiei,neaparat! Ziua Recunostintei este o sarbatoare de familie si este primul pas catre deschiderea sezonului de cumparaturi pentru sarbatorile de iarna. Perioada dintre Ziua Recunostintei si Revelion este cea mai aglomerata si mai agitata din an. Ziua Recunostintei este o alta denumire pentru Ziua Recoltei, si se sarbatoreste in biserici si in sate intr-o duminica dupa strangerea recoltei in acea localitate.. A fost sarbatorita prima oara in 1621 de catre primii colonisti ca semn de recunostinta fata de recolta miraculoasa obtinuta in conditii climaterice dure. In decembrie 1941, Congresul American a adoptat o rezolutie prin care a 4-a zi de joi din noiembrie a devenit oficial sarbatoare nationala a SUA.

Emilia,nepotica mea,traieste in USA....ea a gatit minunatia asta...am putea adopta si noi reteta pentru traditionalul nostru curcan de Revelion!
so,avem nevoie de:
  • 1 curcan intreg 3-4 kg
  • 5 morcovi
  • 3 radacini de pastarnac
  • 3 radacini de patrunjel
  • 1 ceapa de marime medie
  • 150 ml ulei de masline
  • 100 ml vin alb
  • 3 lingurite de zahar brun
  • 2 lingurite piper proaspat rasnit
  • 2 lingurite de sare
  • rozmarin
  • salvie
  • 1 mar rosu si frumos!
  • 100g unt


din ulei,vin,ierburi si condimente,facem un sos ,amestecand bine cu telul...

ungem bine curcanul...dezlipim pielita de pe piept si ungem si aici...


deoarece pieptul este sec,dupa cum bine stim,introducem si bucatele de unt...si marul
curatam si spalam zarzavatul si-l asezam in jurul curcanului

acoperim carnea cu un tifon ud si mai punem sos de ierburi

dam tava la cuptorul preincalzit la 200 grade...
am citit eu undeva...timpul de gatire al curcanului in cuptor este ora si kilogramul,deci la 4 kg 4 ore...voi verifica de Revelion,cand il voi gati !
Emilia a ales sa faca umplutura curcanului separat,pentru a ramane crocante cubuletele de paine prajita...

pentru "umplutura" curcanului care a devenit garnitura,avem nevoie de:
  •  cubulete de paine prajita alba si neagra
  • 2 morcovi
  • cateva tije de telina verde
  • 2 oua
  • 1 ceapa
  • 100g unt
  • supa de pui


tocam marunt zarzavaturile si le calim in unt
amestecam cuburile de paine cu legumele si ouale si supa de pui...
intr-un vas termorezistem punem la cuptor
acum ne ocupam de sosul de merisoare, avem nevoie de:


  • 300g merisoare proaspete ...sau 
  • 150 g merisoare deshidratate(astea se gasesc si la noi)
  • 200g zahar brun
  • 1 mar
  • 100g nuci
  • 100g stafide
  • 1 vanilie
  • putina scortisoara
  • 1/2 portocala suc
  • 1/2 lamaie suc

taiem marunt nucile si marul ,punem toate ingredientele mentionate la fiert intr-un sirop obtinut din apa cu zaharul brun si fierbem la foc mic pana obtinem un sos consistent..
sparanghelul il saram si-l punem cu unt la cuptor...nu tinem mult...sa ramana crocant!

facem un piuree de cartofi,Emilia a ales cartofi rosii noi (ei au asa ceva si in noiembrie!! ) si l-a condimentat cu putin usturoi
so,scoatem curcanul care arata asa:
garnitura de cubulete de paine arata asa:
sparanghelul arata asa:
sosul de merisoare si piuree-ul il vedeti pe masa aici:

Cristi,taie friptura de curcan,dupa traditie si  .... ioi !!! ce mi-as fi dorit sa fi fost si eu acolo cu ei la asa bunatati!!!!

A muncit ceva vreme Emiliuta pentru aceasta masa,dar a meritat!  De revelion cam asa va arata si masa mea!
Multumim Emiliuta mea draga pentru reteta.
Love you!





































4 comentarii:

DiaMar bucataria galbena spunea...

Merita tot efortul.Arata apetisant.Te pup!

Doina spunea...

Multumesc frumos!

Emi Sopo spunea...

Va multumesc pentru aprecieri.
Am muncit mult in 2 cei drept, dar a meritat efortul. Masa a fost delicioasa acompaniata de un pahar de vin alb :)

Iulia spunea...

Buna ziua. Ma intrebam daca va intereseaza listarea blogului dvs. pe site-ul nostru, absolut gratuit, fara nici o obligatie, fara link exchange, doar o listare si posibilitatea de a dezbate pe forumul nostru temete si topicurile dvs. Astept mailul dvs.: july@refe.ro Multumesc.